Primátor Mokoš: Za rok od kalamity sa urobil veľký kus práce

17.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 17. novembra (TASR) - Turistický ruch vo Vysokých Tatrách minuloročná novembrová kalamita neutlmila. Napriek počiatočným obavám zaznamenali slov...
Vysoké Tatry 17. novembra (TASR) - Turistický ruch vo Vysokých Tatrách minuloročná novembrová kalamita neutlmila. Napriek počiatočným obavám zaznamenali slovenské veľhory nárast počtu turistov oproti vlaňajšku o 13 až 16 percent. Výnimkou bol iba niekoľkodňový útlm počas veľkého júlového požiaru v oblasti Smokovcov.

Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš to pripisuje čiastočne zvedavosti, ale pozitíva vidí aj v obrovskom nasadení ľudí od novembra 2004. \"Jednotlivci i organizácie urobili veľký kus práce. Verejnoprospešné služby (VPS) vyčistili plochy v intraviláne, na skládku odviezli vyše 7 tisíc koreňov z vývratov, \" uviedol pre TASR. Pripomenul, že s množstvom nápadov a tzv. balíčkov služieb prišli podnikatelia v cestovnom ruchu. Zlepšila sa aj propagácia Tatier.
Z prác, ktoré stihla samospráva za rok od kalamity, spomenul výmenu informačného systému, dopravných značiek na Ceste slobody i mestských komunikáciách, výmenu poškodeného verejného osvetlenia či chodníkov. Pokračujú práce na príprave plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja Vysokých Tatier i územného plánu. Pred mesiacom bola vyhodnotená verejná súťaž na spracovanie štúdie trvalo udržateľného rozvoja.
Na otázku, aké úlohy ešte čakajú mesto, primátor odpovedal, že v intravilánoch treba dočistiť priestory, zvýšiť ich estetickú úroveň. pripravených je 25 menších projektov, akýsi zásobník priestorov, ktoré chce mesto riešiť formou projektov.
Konkrétne projekty na revitalizáciu predovšetkým intravilánov ponúknu počas spomienkovej konferencie 19. novembra organizáciám, inštitúciám a spoločnostiam, ktoré ešte chcú prispieť na obnovu Tatier.
Vo všetkých mestských častiach pokračujú v čistení protipožiarnych pásov do vzdialenosti 100 metrov od obydlí. Primátor spomenul aj ďalšie aktivity, napríklad prípravu obchodnej alebo tzv. zlatej uličky v Smokovci, výstavbu bytov či chodníka okolo celých Tatier.
 

Vyberte región

mark